Oedeemtherapie

Oedeem is een ander woord voor vochtophoping op plekkn waar normaal geen of weinig vocht zit. De oedeemtherapeut houdt zich bezig met de behandeling van dit oedeem. We onderscheiden verschillende vormen van oedeem:

- Lymfoedeem: ophoping van vocht in het weefsel door een disbalans in de aan- en afvoer van het vocht. Deze vorm ontstaat vaak een operatie, verwijdering van lymfklieren, na bestraling of chemotherapie. Er is sprake van een vermindering in transportcapaciteit van het lymfsysteem of er zit zoveel vocht in het weefsel dat het lymfsysteem dit niet verwerkt krijgt.

- Veneus oedeem: ontstaat door een te hoge druk in het veneuze systeem van de bloedsomloop. Spataderen of trombose kunnen een oorzaak zijn.

- Lipoedeem: is een ophoping van vet en vocht in het weefsel. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel, meest voorkomend bij vrouwen. De aandoening komt meestal symmetrisch voor aan beide zijden in tegenstelling tot lymfoedeem, dat ook aan een arm of een been kan voorkomen.

Voorkomende klachten zijn:

- een zwaar gevoel
- gespannen huid
- ​stuwing van de huid
- pijn of tintelingen
- opzwellen van een lichaamsdeel


Lymfoedeem gaat niet vanzelf over, er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor. De behandeling kan bestaan uit:

- compressietherapie
- manuele lymfdrainage
- oefentherapie
- aanleren van zelfmanagement
- adem- en ontspanningstherapie

Oedeemtherapie wordt uitgeoefend door